Trump, NASA bütçesinde devasa bir kesintiye gidiyor

ABD Başkanı Donald Trump, hükümet ajandasını yeniden şekillendirirken NASA‘nın bütçesinde büyük bir kesinti yapıyor. NASA’nın bütçesinden 6 milyar dolarlık kesinti yapılması planlanıyor. Ancak buna rağmen, Mars projelerine 1 milyar dolar, Ay projelerine ise 7 milyar dolarlık yeni kaynak ayrılacak. Bu adım, Elon Musk’ın SpaceX şirketinin kurucusu uzun süredir desteklediği “Mars’ta insanlı yaşam” hedefine paralel bir şekilde atılmış bir adım olacak.

Öncelik Ay ve Mars

Yayımlanan belgeye göre, NASA artık önceliğini Ay’a dönüş ve Mars’a ilk insanı gönderme hedeflerine yönlendiriyor. ABD’nin uzay yarışındaki yeni stratejisi, Çin’i Ay’a dönüşte geride bırakma ve Mars’a ilk insanı gönderme hedefiyle ilerliyor. Ancak bu yeni odaklanma, NASA’nın mevcut görev ve projelerinde ciddi daralmalara sebep olacak.

NASA’nın yönetici vekili Janet Petro, kurum genelinde gönderdiği bilgilendirme notunda, mevcut birçok büyük ölçekli projenin ya sonlandırılacağını ya da askıya alınacağını belirtti. Bu projeler arasında SLS (Space Launch System) roketi, Orion uzay aracı ve Ay yörüngesinde inşa edilmesi planlanan Gateway uzay istasyonu yer alıyor. Ayrıca, Mars yüzeyinden örnek toplama hedefi taşıyan Mars Sample Return (MSR) Programı da bütçe yetersizliği sebebiyle iptal edilecek.

Taslak bütçeye göre, NASA’nın finansmanı yüzde 25 oranında kesilecek. Bu kesintiler, NASA’nın işgücünü, bilgi teknolojisi hizmetlerini, operasyonlarını, tesis bakımını ve birçok bilimsel görevini etkileyecek.

SpaceX ve Musk Etkisi

Trump yönetiminde, Mars vizyonu şekillendirilirken Elon Musk ve SpaceX’in etkisi oldukça büyük. SpaceX, şu anda NASA’nın en büyük yüklenicilerinden biri konumunda ve Mars’a insanlı görev hedefinde önemli bir rol oynuyor. Şirketin geliştirdiği Starship roketi, Ay ve Mars görevlerinde hem mürettebat hem de kargo taşıması için tasarlandı. Buna göre, NASA’nın bir numaralı yüklenicisi SpaceX olacak. Boeing ve Orion uzay aracının iptali sonrasında Blue Origin’in yerini alması muhtemel olan SpaceX’in bu konuda net bilgiler verilmemiştir.

Trump’ın NASA yönetimine teknoloji girişimcisi Jared Isaacman’ı getirme önerisi de tartışma konusu. Isaacman’ın adaylığı Senato Ticaret Komitesi’nden geçmiş durumda ancak Senato genel oylamasından da geçmesi gerekiyor. SpaceX ile yakın iş birlikleri yapmış olan Isaacman’ın atanması durumunda, ajansın özel sektör odaklı vizyonunun daha da güçleneceği düşünülmektedir.

Related Posts

Mars’ta beklenmedik keşif: Kayadan fışkıran sarı kristaller gizemli tarihe ışık tutacak

NASA’nın Curiosity keşif aracı, Mars’ın Gediz Vadisi Kanalı’nda sülfat halinde görülen kükürdün elementel formunu keşfetti.

Togg’dan sıfır faizli kredi kampanyası

Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg kredi kampanyasına devam ediyor.

Dünyanın en yaşlı ağacı Büyükbaba tehdit altında

Şili’deki 5 bin 400 yıllık “Büyükbaba”, yalnızca dünyanın en yaşlı canlılarından biri değil; aynı zamanda iklim verilerinin bekçisi. Şimdi bir yol projesi tehdidi altında.

NASA’nın yeni teleskobu tüm gökyüzünün fotoğrafını çekmeye başladı: İşte ilk görseller

NASA’nın yeni nesil uzay teleskobu SPHEREx, haftalar süren hazırlık ve kalibrasyon sürecinin ardından 1 Mayıs itibarıyla bilimsel görevine resmen başladı. Yörüngeden tüm gökyüzünü tarayacak olan teleskop, her gün 3.600 benzersiz görüntü …

Türkiye’nin nükleer denizaltı hedefi resmen doğrulandı

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Warships International Fleet Review dergisine verdiği özel röportajda Türkiye’nin milli denizaltı projeleri kapsamında birden fazla platform üretmeyi ve bu alanda ihracat yapmayı …

WhatsApp, 5 Mayıs’tan itibaren 4 iPhone modelinde çalışmayacak

Dünyanın en ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcılarını yakından ilgilendiren önemli bir değişikliğe imza atıyor. 5 Mayıs 2025 tarihinden itibaren, bazı eski iPhone modelleri, uygulamanın yeni sürümleriyle uyumsuz hale gelecek ve WhatsApp desteği son bulacak. Peki, bU değişiklik hangi cihazları etkileyecek? Kullanıcılar ne yapmalı? İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir