Finansal Okuryazarlık Günü Nedir?
Finansal okuryazarlık, dünyada paranın nasıl kullanıldığını anlayabilme yeteneği ya da kişinin finansı anlayabilme becerisi olarak tanımlanabilir. Kişinin parayı nasıl kazandığı, onu nasıl yönettiği, onunla nasıl yatırım yaptığı (onu nasıl çoğalttığı) ve onu başkalarına yardım etmek amacıyla nasıl bağışladığı gibi konular finansal okuryazarlık kapsamındadır. Avustralya, Kanada, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde, kişisel finansa yönelik ilginin artırılması amacıyla devlet tarafından yürütülen programlar mevcuttur.
Finansal Okuryazarlık Günü Ne Zaman?
Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren finansal okuryazarlık günü, 22 Mayıs olarak belirlenmiştir. Genelgede, finansal okuryazarlığın sadece bireylerin kişisel bütçelerini yönetmeleri açısından değil, aynı zamanda ülke ekonomisinin genel istikrarı ve direnci açısından da stratejik öneme sahip olduğuna vurgu yapılmıştır.
Dijitalleşme ile birlikte çeşitlenen finansal ürün ve hizmetlere yönelik yatırımcıların ve finansal tüketicilerin bilgi düzeyinin artırılarak piyasa risklerine karşı korunabilmeleri ve bilinçli tercihler yaparak isabetli kararlar alabilmeleri için eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin geniş kitlelere ulaştırılması elzemdir.
Finansal Okuryazarlık Günü Kutlanıyor
Her yıl Sermaye Piyasası Kurulunun koordinasyonunda 22 Mayıs tarihi ‘Finansal Okuryazarlık Günü’ olarak kutlanmaktadır. Finansal okuryazarlık bilincinin ve finansal farkındalığın artırılması ile konunun daha geniş kitlelere duyurulması amaçlanmaktadır.
Finansal eğitimin sürekli hale getirilmesi ve finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacaktır. Bu doğrultuda, Sermaye Piyasası Kurulu ülke çapında yürütülen finansal eğitim eylem planı çalışmalarında koordinatör kurum olarak görevlendirilmiştir.