MR Randevusu bir yıl sonraya verilen var: Hekimler isyan etti

Aile Hekimlerinden Sağlık Bakanlığına Uyarı: “Sağlık Politikalarınız Halkın Sağlığına Zarar Veriyor!”

Aile hekimlerine dair yönetmelik, bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Ancak aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı’na önemli uyarılarda bulundu. Hekimler, “Sağlık sistemini yönetemiyorsunuz; bir yıl sonraya verilen MR randevularının sorumlusu biz değiliz” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, sağlık politikalarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Mehlepçi, “Çalışanları dinlemeyen, anlamayan, görmeyen, yok sayan, değersizleştiren sağlık politikalarınızın sonucunda halkın sağlığına zarar veriyorsunuz. Bizi de halkı da oyalamaktan vazgeçin” çağrısında bulundu.

Mehlepçi, birinci basamağın asıl görevinin, insanları hastalıklardan korumak ve sağlıklı bir topluma ulaşmak olduğunu vurgulayarak, “Ancak Bakanlık, düzgün bir sağlık sistemi kuramıyor ve var olan sistemi yürütemiyor” dedi.

Mehlepçi’nin açıklamaları şu şekilde:

“Hastanın gelip gelmemesi, ilacın yazılıp yazılmaması… Her durumda bir kesinti. Her şeyi performansa bağlayan, sağlığı bir meta olarak gören bir anlayış… Çalışanları dinlemeyen, anlamayan, görmeyen, yok sayan, değersizleştiren sağlık politikaları… Tüm bunların karşısında sahada çalışan bizler varız. İtiraz ediyoruz! Bunu anlatabilmek için 14 günlük iş bırakmalar yaptık, sayısız basın açıklamaları düzenledik. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekimlerin, ebelerin, hemşirelerin emek kaybına, hak kaybına, motivasyon kaybına dur demek için. Çünkü asıl zarar hastanın sağlığına oluyor.

“İKİ SENE SONRA AMELİYAT TARİHİ VERİLİYOR”

“Ancak Bakanlık, düzgün bir sağlık sistemi kurgulayamıyor ve var olan sistemi de yürütemiyor. Bugün bulunamayan doktor randevuları, altı ay ile bir yıl sonraya verilen MR’lar, ultrasonlar, iki sene sonraya verilen ameliyat tarihlerinin sorumlusu biz değiliz!

Yine de bu eksikleri kapatmak için birinci basamak çalışanlarına hem ağır iş yükü yükleniyor hem de görev tanımımız dışında işler dayatılıyor. Bizi yoksullukla, açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar. Bağımsız STK’lar yok sayıldı, çalışanlar hiç dinlenmedi. Korku, maaş kesintisi, ceza… Tüm bunlarla bizleri zorla çalıştırmaya, tükenmişliğe sürüklemeye ve şiddet sarmalına itmeye devam ediyorlar. “Giderlerse gitsinler” zihniyetiyle değersizleştirilen bir meslek onuru! Adına “sağlıkta dönüşüm” dedikleri şey aslında bizim için bir “sağlıkta ölüşüm” politikasına dönüştü. Biz aile sağlığı merkezlerinde çalışan ebe, hekim ve hemşireler olarak sadece bir şey istiyoruz:

İşimizi yapmak! İşimizi yaparken de hiçbir performans kriterine dayanmayan, emekliliğe yansıyacak, yoksulluk sınırının üzerinde, insanca yaşayabileceğimiz bir maaş almak. Bizi dinleyin! Bizi dinlemezseniz halkın sağlığını da, bizi de kaybedeceksiniz. Bizi de halkı da oyalamaktan vazgeçin.

Related Posts

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Antidepresan İlaçları Ne İşe Yarar?

Antidepresan ilaçları ne işe yarar?  Türkiye’de artık şeker gibi tüketilen antidepresan ilaçları neden kullanılır? 

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.