Ofiste çalışanlar için uyarı geldi: Egzersiz yapmak bile kurtarmaz…

Uzun Süre Oturmak Beyin Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

Yapılan son araştırmalara göre, gün boyunca uzun süre oturmanın beyin sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturabileceği ortaya konuldu. Egzersizin bu zararı tek başına telafi edemeyeceği belirtilen çalışma, Alzheimer hastalığına karşı korunmada oturmanın da dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.

Daha önceki çalışmalar, düzenli egzersizin beyin sağlığına olumlu etkileri olduğunu desteklerken, Alzheimer’s & Dementia adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir araştırma bu görüşü sorguluyor. Araştırmacılara göre, günlük egzersizin yanı sıra oturarak geçirilen sürenin de azaltılması gerekiyor.

Çalışma kapsamında, 404 katılımcının fiziksel aktiviteleri bir hafta boyunca takip edildi ve 7 yıl boyunca bilişsel testler ve beyin taramalarına tabi tutuldu. Uzun vadeli gözlemler, oturmanın beyin sağlığı üzerindeki etkilerini araştırdı.

Katılımcıların yüzde 87’si haftalık en az 150 dakika egzersiz yaparken, oturan kişilerin bilişsel performanslarında belirgin bir düşüş gözlendi.

Araştırmaya göre, uzun süre oturan bireylerde, özellikle hafıza ile ilişkili beyin bölgesi olan hipokampusun daha hızlı küçüldüğü gözlemlendi. Bu durum, beynin yaşlanma sürecini hızlandırabilir.

Çalışmanın ortak yazarlarından Marissa Gogniat, “Alzheimer riskini azaltmak için sadece egzersiz yapmanın yetersiz olduğunu” belirtiyor ve oturarak geçirilen sürenin azaltılmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Araştırmada, Alzheimer riski taşıyan bireylerin oturmanın etkilerine daha duyarlı olduğu ve APOE-ε4 geni taşıyıcılarının beyinlerinde daha fazla gri madde kaybı yaşandığı tespit edildi.

Araştırmacılar, oturmanın beyni hızlı yaşlandırabileceğini belirtirken, spor yapmanın yanı sıra günlük hareketsizlik süresinin kısaltılmasının da önemli olduğunu vurguluyor.

Çalışmanın diğer yazarı Angela Jefferson, özellikle Alzheimer riski taşıyan yaşlı yetişkinler için oturarak geçirilen süreyi azaltmanın bilişsel sağlığı korumada kritik bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Yazın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketildiğinde ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısında bulundu.

MR Randevusu bir yıl sonraya verilen var: Hekimler isyan etti

Aile hekimleri Sağlık Bakanlığı, sağlık sisteminin yönetilemez duruma geldiğini belirterek, bazı hastalara bir yıl sonraya MR randevusu verildiğini belirtti. Hekimler “Sorumlusu biz değiliz” dedi.

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli